Principalele cauze ale infertilității feminine

Principalele cauze ale infertilității feminine
Publicat: 09/07/2014, 10:48
Actualizat: 18/05/2015, 19:36

În România, 30% dintre femeile trecute de vârsta de 35 de ani se confruntă cu probleme de fertilitate. Medicii spun că vârsta este un factor principal al faptului că femeile nu pot deveni mame. Acesta nu este, însă, singurul motiv. 20% dintre cazurile de infertilitate feminină sunt provocate de diferite afecțiuni.

● Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulația. Această boală se manifestă prin obezitate, hirsutism (nr. cresterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariția chisturilor și, în final, poate duce și la apariția sterilității. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creșterea secreției de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecțiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, care se va administra numai la recomandarea medicului specialist pe infertilitate.

● Hipotiroidia se manifestă în condițiile în care glanda tiroidă produce cantități mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacității de memorare și concentrare și creșterea în greutate.

Hipotiroidia este corelată și cu dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcția de reproducere a organismului feminin și cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate și tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilității în rândul femeilor.

● Afecțiunile inflamatorii, precum infecțiile cu Chlamydia, pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp și corespunzător. Boala se manifesta sub forma unei inflamații a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând aceasta afecțiune greu de depistat. Dacă nu este depistată și tratată corespunzator, boala se extinde și produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilității. În cazul în care o femeie reușește să rămână însărcinată și este purtătoarea acestui tip de infecție, riscurile apariției unui avort spontan sau a nașterii premature a copilului sunt destul de ridicate.

● Endometrioza este o afecțiune internă uterină în care țesutul care crește în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părți. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultăți de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruației. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioza. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilității.

● Insuficiența ovariană prematură este o altă afecțiune care poate afecta fertilitatea permanent și apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înainte de vârsta de 40 de ani. Este o afecțiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea și cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate și pot fi atât de natură fiziologică, dar și neurologică: transpirațiile nocturne, dificultățile de concentrare, irascubilitatea, scăderea libidoului și menstruațiile neregulate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) 10 Lucruri de care să ții cont când alegi orașul în care să locuiești
×